Eis tot vrijlating van Olivier Vandecasteele

10/02/2023

Op 10 februari 2023 stemde de plenaire vergadering van de Senaat eenparig in met een voorstel van resolutie met het oog op de onmiddellijke vrijlating van Olivier Vandecasteele (Senaat nr. 7-419).

Op 24 februari 2022 wordt de Henegouwse hulpverlener Olivier Vandecasteele zonder reden gearresteerd door agenten van de «Revolutionaire Garde» van Iran. Hij wordt opgesloten in de gevangenis van Evin in Teheran en maandenlang vastgehouden in een afgezonderde en ongezonde cel, zonder te weten wat hem ten laste was gelegd en zonder toegang tot een advocaat. Tijdens zijn gevangenschap heeft Olivier Vandecasteele verschillende infecties opgelopen en is hij vermagerd. Op 10 januari 2023 werd Olivier Vandecasteele tijdens een schijnproces en zonder echte verdediging ten onrechte veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf en vierenzeventig zweepslagen wegens vermeende spionage, smokkel en samenwerking met de Verenigde Staten van Amerika. Olivier Vandecasteele wordt al bijna een jaar willekeurig vastgehouden in onmenselijke en vernederende omstandigheden.

In de resolutie verzet de Senaat zich met klem tegen de willekeurige arrestatie, detentie en veroordeling van Olivier Vandecasteele. De Senaat eist een onmiddellijke verbetering van zijn detentieomstandigheden en eist de onmiddellijke vrijlating van Olivier Vandecasteele en zijn veilige terugkeer naar België. De Senaat spreekt zijn volle steun uit aan de familieleden van Olivier Vandecasteele.

De Senaat vraagt verder aan de regering om:

De vergadering is te bekijken op het YouTube kanaal van de Senaat.

Fotoreportage

Eis tot vrijlating van Olivier Vandecasteele
Copyright : Kevin Oeyen - Belgische Senaat