SÉNAT DE BELGIQUE BELGISCHE SENAAT
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Session 2008-2009 Zitting 2008-2009
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12 janvier 2009 12 januari 2009
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Question écrite n° 4-2591 Schriftelijke vraag nr. 4-2591

de Louis Ide (Indépendant)

van Louis Ide (Onafhankelijke)

à la ministre des PME, des Indépendants, de l'Agriculture et de la Politique scientifique

aan de minister van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid
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Agence fédérale pour la sécurité de la chaîne alimentaire (AFSCA) - Horeca et cuisines de collectivités - Contrôles - Ventilation régionale Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) - Horeca en gemeenschapskeukens - Controles - Regionale opsplitsing 
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Agence fédérale pour la sécurité de la chaîne alimentaire
inspection des aliments
sécurité des aliments
industrie de la restauration
statistique officielle
répartition géographique
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Keuringsdienst van waren
voedselveiligheid
horecabedrijf
officiële statistiek
geografische spreiding
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12/1/2009Verzending vraag
(Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009)
3/2/2009Antwoord
12/1/2009Verzending vraag
(Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009)
3/2/2009Antwoord
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Réintroduction de : question écrite 4-2189 Réintroduction de : question écrite 4-2189
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Question n° 4-2591 du 12 janvier 2009 : (Question posée en néerlandais) Vraag nr. 4-2591 d.d. 12 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

À la page 95 du rapport annuel 2007 de l'Agence fédérale pour la sécurité de la chaîne alimentaire (AFSCA), on trouve une analyse des contrôles effectués par l'AFSCA dans l'horeca et les cuisines de collectivités. Ces inspections sont en effet nécessaires si l'on veut garantir la sécurité alimentaire dans ces établissements.

Pour me permettre d'analyser ces chiffres, je souhaiterais obtenir une réponse aux questions suivantes :

1. La ministre peut-elle ventiler le premier tableau de la page 95 du rapport annuel 2007 de l'AFSCA (“Inspections dans le seceur horeca et les cuisines de collectivités”) selon la région (Flandre, Wallonie et Bruxelles)?

2. Peut-elle également fournir ces chiffres (total et selon les régions) pour les années 2005 et 2006?

 

In het Jaarverslag 2007 van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) vindt men op bladzijde 95 een analyse lezen van de uitgevoerde controles in de sector horeca en gemeenschapskeukens door het FAVV. Deze inspecties zijn inderdaad noodzakelijk wil men de voedselveiligheid in deze zaken waarborgen.

Omdat ik graag de regionale analyse gemaakt had van deze cijfers, had ik graag een antwoord gekregen op volgende vragen :

1. Kan de geachte minister de eerste tabel op bladzijde 95 van het Jaarverslag 2007 van het FAVV ("Inspecties in de sector horeca en gemeenschapskeukens") opsplitsen naar gewest (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) ?

2. Kan zij deze cijfers (totaal én regionaal) ook geven voor de jaren 2005 en 2006 ?

 
Réponse reçue le 3 février 2009 : Antwoord ontvangen op 3 februari 2009 :

J'ai l'honneur de répondre ce qui suit à l'honorable Membre :

1. Ventilation du tableau des inspections dans l'horeca et les cuisines de collectivités en 2007, tableau figurant à la page 95 du rapport d'activités 2007:


région

inspections

Favorable

Favorable à avec remarques

Défavorable

horeca

Flandre

46,5%

21%

61%

18%


Bruxelles

8,5%

10%

59%

31%


Wallonie

45%

16,5%

58,5%

25%

cuisines de collectivités

Flandre

56,3%

19,5%

62%

18,5%


Bruxelles

7,9%

12,5%

68,5%

19%


Wallonie

35,8%

22%

58%

20%

autocontrôle

Flandre

50,0%

35%

39%

26%


Bruxelles

7%

15,0%

17%

68%


Wallonie

43%

16,5%

22%

61%

notification obligatoire

Flandre

51 %

68,5%

19,5%

12%


Bruxelles

8%

18,5%

27%

54,5%


Wallonie

41%

37,5%

37%

25,5%

traçabilité

Flandre

46%

66%

25%

9%


Bruxelles

9%

43,5%

29,5%

27,0%


Wallonie

45%

50%

24,5%

25,5%

2. Dans le courant de l'année 2006, l' Agence Fédérale pour la Sécurité de la Chaîne Alimentaire (AFSCA) est passée à une banque de données intégrée entièrement neuve pour la gestion de toutes les activités de contrôle, avec, pour les inspections, un système de check-lists avec pondérations. Cette banque de données n'est devenue entièrement opérationnelle qu'à partir de mars 2006, et par conséquent, il n'est pas possible de rendre les données pour les années précédant 2007 de façon aussi détaillée que les données réclamées pour 2007. On peut toutefois se référer aux résultats figurant dans les rapports d'activités respectifs des années 2005 et 2006, qui sont disponibles sur le site www.afsca.be.

Ik heb de eer het geachte lid het volgende te antwoorden :

1. Opsplitsing van de tabel van de inspecties in de horeca en gemeenschapskeukens in 2007 (bladzijde 95 van het activiteitenverslag 2007) :


regio

inspecties

Gunstig

Gunstig met opmerkingen

Niet gunstig

horeca

vlaanderen

46,5%

21%

61%

18%


brussel

8,5%

10%

59%

31%


wallonië

45%

16,5%

58,5%

25%

gemeenschapskeukens

vlaanderen

56,3%

19,5%

62%

18,5%


brussel

7,9%

12,5%

68,5%

19%


wallonië

35,8%

22%

58%

20%

autocontrole

vlaanderen

50,0%

35%

39%

26%


brussel

7%

15,0%

17%

68%


wallonië

43%

16,5%

22%

61%

meldingsplicht

vlaanderen

51 %

68,5%

19,5%

12%


brussel

8%

18,5%

27%

54,5%


wallonië

41%

37,5%

37%

25,5%

traceerbaarheid

vlaanderen

46%

66%

25%

9%


brussel

9%

43,5%

29,5%

27,0%


wallonië

45%

50%

24,5%

25,5%

2. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is in de loop van 2006 overgestapt op een volledig nieuwe, geïntegreerde databank voor het beheer van alle controle-activiteiten waarbij voor de inspecties met een systeem van checklists met wegingen gewerkt wordt. Deze databank was maar volledig operationeel vanaf maart 2006 en dus is het bijgevolg niet mogelijk om de gegevens die opgevraagd zijn voor 2007 op een gelijkaardige gedetailleerde manier weer te geven voor de voorgaande jaren. Wel kan er verwezen worden naar de resultaten in de respectievelijke activiteitenverslagen 2005 en 2006 die op www.favv.be beschikbaar zijn.