Nieuwsbrief Senaat nr. 20

23/01/2019 Inschrijving op de nieuwsbrief

                 
   
       

website

FAQ

vergaderingen

contact

De Senaat wenst u
een schitterend 2019!

 

Informatieverslagen

Recht van antwoord voor communicatie via internet

Voor de geschreven pers en de audiovisuele media bestaat er al een recht van antwoord dat wordt bepaald in de wet van 23 juni 1961.

Een ruime toepassing van deze wet op de nieuwe media zou echter ontoereikend zijn. De vereiste van het periodieke karakter van het medium sluit het recht van antwoord bij voorbeeld grotendeels uit voor informatie die via internet wordt verspreid.

Bovendien zijn de regelingen voor gedrukte, audiovisuele en digitale media niet dezelfde.

Dat geldt bij voorbeeld voor de omstandigheden die aanleiding geven tot het recht van antwoord, de voorwaarden voor de ontvankelijkheid ervan, de gronden waarop een dergelijke aanvraag kan worden afgewezen en de verschillen in de pre-contentieuze procedure die erop gericht is een geschil voor een rechtscollege te vermijden.

Een bijkomend probleem is dat de bevoegdheid voor het recht van antwoord gekoppeld is aan de aard van het medium. Zo is de federale Staat bevoegd voor het recht van antwoord in de geschreven pers, terwijl de Gemeenschappen bevoegd zijn voor het recht van antwoord in de audiovisuele media.

Er bestaan nu ook uiteenlopende procedures wanneer een publicatie van een recht van antwoord wordt geweigerd door de geschreven pers of door de audiovisuele media.

In dit informatieverslag wordt gezocht naar een oplossing die geldt voor de gedrukte pers, de audiovisuele media én de digitale media. De opdracht werd toevertrouwd aan de Commissie Transversale aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden.

Digitale slimme samenleving

Het gebruik van slimme apparaten en artificiële intelligentie dringt door in ons dagelijkse leven. We bedienen de slimme thermostaat van op afstand met onze smartphone. In onze smart cities staan we minder lang stil voor intelligente verkeerslichten. Speelgoed, huishoudapparatuur, energiemeters, boordcomputers in auto's, seksspeeltjes, wearables en implantaten, maar ook slimme processen in de gezondheidszorg, het onderwijs, de arbeid en de economie staan met elkaar in verbinding. De robotisering, het internet of things, big data en artificiële intelligentie veranderen grondig onze manier om te leven.

In dit informatieverslag wordt onderzocht hoe de Federale Staat en de deelstaten kunnen samenwerken om het beleid inzake de slimme samenleving te optimaliseren.

De Commissie Institutionele aangelegenheden bereidt het informatieverslag voor en organiseerde al een reeks hoorzittingen.

Prof. Bart De Moor (KULeuven) wees op de verdubbeling om de 18 maanden van de rekenkracht van computers. De tsunami aan verwerkte data zorgt zelfs voor een verdubbeling daarvan om de 12 maanden. Ondertussen wordt artificiële intelligentie al volop toegepast, maar moet de mens bij vitale beslissingen de eindbeslissing kunnen treffen. De wetgever heeft daarin volgens Prof. De Moor een rol te vervullen.

 

Wetten - Resoluties - Belangenconflicten

Resolutie voor een uitbreiding van de zone 30

Sinds enkele jaren worden zones 30 ingevoerd en uitgebreid. De praktijk wijst immers uit dat de invoering ervan leidt tot minder ongevallen.

De zone 30 van het type schoolomgeving wordt meestal beperkt tot de omgeving van klassieke scholen. In een resolutie vraagt de Senaat aan de Gewestregeringen om die zone 30 van het type schoolomgeving uit te breiden tot alle instellingen die dagelijks jonge kinderen opvangen, zoals kindercrèches of instellingen voor de opvang van gehandicapte kinderen.

Resolutie tegen antisemitisme

In deze resolutie wordt onder meer gewezen op het belang van het cijfermatig in kaart brengen van antisemitisme en van misdrijven met een antisemitisch karakter. Er wordt ook gepleit voor de aanduiding van een nationale coördinator voor de bestrijding van antisemitisme.

Hoorzitting over Social Impact Bonds

Dit voorstel van resolutie wil burgerinitiatieven voor projecten van algemeen belang aanmoedigen met een aangepaste financiering door Social Impact Bonds. Worden vooraf bepaalde maatschappelijke doelstellingen gehaald, dan vergoedt de overheid de privé-investeerders hiervoor. Het systeem bestaat al in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en Nederland in de gezondheidszorg, de jeugdwerkloosheid of de herintegratie van gevangenen.

De Gemeenschappen zijn bevoegd voor doelstellingen op het gebied van onder meer welzijn, onderwijs en opleiding. De federale overheid staat in voor onder andere de doelstellingen op het gebied van justitie, gevangeniswezen en herintegratie. De federale overheid kan ook het wettelijke en fiscale kader voor de Social Impact Bonds schetsen.

De Commissie Transversale aangelegenheden - Gewestbevoegdheden organiseerde hierover op 26 november 2018 een hoorzitting met Luc Tayart de Borms en Jan Vander Elst van de Koning Boudewijnstichting.

 

Europa en de wereld

Kadri Veseli, parlementsvoorzitter van Kosovo

Kadri Veseli, sprak op 20 november 2018 met de Senaatsvoorzitster over de stabilisering in zijn regio, de relaties met buurland Servië en met de Europese Unie.

Om de groei te bevorderen zet Kosovo in op onderwijs voor zijn jonge bevolking en op infrastructuur. De strijd tegen corruptie en de georganiseerde misdaad is een topprioriteit.

 

 

Institutioneel nieuws

SenLex

De institutionele regelgeving omvat de Grondwet, de bijzondere meerderheidswetten en enkele gewone wetten.

In ruime mate wordt deze regelgeving bepaald door de parlementaire voorbereiding, de arresten van het Grondwettelijk Hof en de adviezen van de Raad van State. Die informatie is echter verspreid en weinig overzichtelijk.

De nieuwe databank SenLex verzamelt daarom alle officiële informatie over de institutionele regelgeving sinds 1 juli 2014. Voor elk artikel biedt SenLex de relevante fragmenten uit de parlementaire stukken, de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof en de adviezen van de Raad van State.

De gebruiker krijgt rechtstreeks toegang tot de geannoteerde teksten en beschikt over een zoekfunctie.

Info: https://senlex.senate.be/nl
Brochure: SenLex, de institutionele gegevensbank

Nieuwe Senaatsvoorzitter

Deelstaatsenator Jacques Brotchi (MR en links op de foto) volgde op 14 december 2018 Christine Defraigne op als Senaatsvoorzitter. Jacques Brotchi was professor aan de ULB en diensthoofd neurochirurgie in het Erasmus-ziekenhuis.

Philippe Dodrimont (MR en rechts op de foto) vervangt Christine Defraigne als deelstaatsenator.

 

Burgers - Evenementen

'De kleuren van de Bevrijding - Het wandtapijt vertelt'

100 jaar na de wapenstilstand in de Groote Oorlog en de terugkeer van Koning Albert naar het Parlement richt de Senaat de spots op een onbekend wandtapijt:
De triomfantelijke terugkeer van Koning Albert aan het hoofd van zijn troepen, te Brussel op 22 november 1918.

Dit unieke kunsthistorisch pareltje uit 1934-35 is van de hand van kunstenaar Anto-Carte. De manufactuur De Wit uit Mechelen voerde de opdracht uit.

Op 22 november 2018 bezocht Koning Filip de tentoonstelling.

Ook u kan de tentoonstelling bezoeken:

  • Expo online: 22nov1918.be
  • Individueel bezoek: gratis van maandag tot vrijdag om 14.30 uur (ingang: Leuvenseweg 7, 1000 Brussel)
  • Groepsbezoeken: op afspraak - 02/501.73.55 - [email protected]
    • De gratis Groote Oorlog-rondleiding wordt afgerond met een bezoek aan de tentoonstelling De kleuren van de Bevrijding - Het wandtapijt vertelt. Ze wordt verzorgd door de gidsen van de Senaat. Duur 1u15.
    • De kunsthistorische rondleiding legt de klemtoon op de tentoonstelling en neemt de bezoekers mee voor een artistieke wandeling door het Parlement. Ze wordt verzorgd door kunsthistorici. Duur: 1u15. Prijs: 79 € voor 15 deelnemers.
    Reservering: Léon Tombal (02/501.73.55 - [email protected])

Lezingen over de Groote Oorlog

Professor Jan Velaers (UAntwerpen) schetste op 30 november 2018 voor het grote publiek de spanning tussen Koning Albert, het Algemeen Enkelvoudig Stemrecht (AES) en de Grondwet. Om na de oorlog een arbeidersrevolutie te vermijden, werd in het kasteel van Loppem, waar koning Albert I verbleef, besloten het AES in te voeren. Dit gebeurde bij hoogdringendheid, zonder de Grondwet eerst aan te passen.
Video - Fotoreportage

Anto-Carte en zijn oeuvre werden op 18 december 2018 belicht door 2 kenners. Michel De Reymaeker is ere-hoofdconservator van de stadscollecties Arthotèque in Mons. Françoise Eeckman is afgevaardigd bestuurder van Les Amis d'Anto-Carte. Zij vertelden dat Anto-Carte een meesterschap gedragen door vakmanschap ontwikkelde. Hierbij spiegelde hij zich aan de Italiaanse renaissanceschilders. Hij was wellicht de belangrijkste bezieler van Nervia. Deze kunstenaarsgroep wilde jonge Waalse kunstenaars steunen die tot dan toe in de schaduw bleven van de expressionisten van Sint-Martens-Latem.
Fotoreportage

U kan zich nog inschrijven voor de volgende gratis lezingen, die telkens zullen starten om 12u15 en 1 uur duren. Daarna worden sandwiches aangeboden. - info en inschrijven

29 januari 2019:
Prof. Tammy M. Proctor (Utah State University):
From Belgian babies to Unicef: the First World War, children and the right to food

1 maart 2019:
Dr. Jean Faniel (CRISP):
Les rapports de force entre le législatif et l'exécutif en Belgique depuis la Grande Guerre: renversement suite à l'instauration du suffrage universel pur et simple?

19 maart 2019:
Prof. Sophie De Schaepdrijver (Pennsylvania State University):
De emancipatorische kracht van de Groote Oorlog

26 april 2019:
Dr. Vincent Genin (ULiège en KUL):
Les juristes belges et leur influence internationale dans le monde après la Grande Guerre

17 mei 2019:
Majoor Dr. Erik de Soir (Hoger Insituut voor Defensie) en majoor Frédéric Goethals (Militair Hospitaal Koningin Astrid):
Shellshock en oorlogstrauma's. Hoe impacteren psychische letsels de slachtoffers en de maatschappij?

Koningsfeest

Het Koningsfeest van 15 november 2018 vond plaats in de Senaat in aanwezigheid van Koning Albert, Prinses Astrid en Prins Lorenz. Het feest stond in het teken van het einde van de Eerste Wereldoorlog, 100 jaar geleden.

Senaatsvoorzitter Christine Defraigne: "De geschiedenis leert ons dat vrede nooit definitief verworven is. Aan vrede moet onophoudelijk worden gewerkt. Op 22 maart 2016 teisterden aanslagen opnieuw ons land, met 33 doden en honderden gewonden tot gevolg." Ze bracht ook hulde aan de vele politiemensen die in 2018 gewond werden of zijn omgekomen bij de uitoefening van hun werk.

Premier Charles Michel had het in zijn toespraak over mediawijsheid: "De hoogdringendheid haalt het vandaag meer dan ooit van de kritische geest en de toetsing van feiten ... De recente geschiedenis toont aan dat een democratie ontwricht of gemanipuleerd kan worden door een stroom valse of vervalste informatie ... Karikaturale vereenvoudigingen en zelfs leugens voeden de onwetendheid en leiden tot een moderne vorm van obscurantisme die vaak de voedingsbodem wordt voor extremisme."

Kamervoorzitter Siegfried Bracke brak een lans in de strijd tegen onverschilligheid: "Er dreigen vandaag nogal wat gevaren voor de democratische instellingen en de 3 beginselen waarop ze steunen: het respect voor de menselijke waardigheid, de bescherming van de individuele vrijheid en het algemeen maatschappelijk belang. Tegenover deze gevaren is het eerste en beste wapen: goede informatie. Er is geen grotere bedreiging voor de democratie dan onverschilligheid."

Wapenstilstand

Vierhonderd oud-strijders, leden van vaderlandslievende verenigingen en kinderen van 10 tot 12 jaar hebben op 11 november 2018 in het Federaal Parlement Wapenstilstand herdacht. Het is precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd.

De Vives-hogeschool zorgde voor een opvoering over de oorlog, Olivier Van der Wilt (War Heritage Institute) plaatste het gebeuren in zijn historische context en Thierry Coppieters 't Wallant gaf zijn getuigenis uit WOII.

Kinderen betrekken bij herdenkingen als deze sluit aan op het programma Herinneringseducatie dat Kamer en Senaat aan de scholen aanbieden.

Prijs Henri La Fontaine

Henri La Fontaine kreeg de Nobelprijs voor de Vrede in 1913. Hij militeerde onder meer voor de oprichting van de Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties. Samen met Paul Otlet richtte hij het Mundaneum op. Daarin moest alle kennis ter wereld zijn plaats krijgen. La Fontaine werd senator voor de Parti socialiste. De prijs La Fontaine werd in 2018 uitgereikt aan het Plateforme Citoyenne de Soutien aux Réfugiés.

De Waarheidscommissie

In De Waarheidscommissie toont Action Zoo Humain met dans, theater en getuigenissen hoe de sterotiepe voorstelling van bij voorbeeld de exotische namaakdorpen uit Congo tijdens Expo 58 onze beeldvorming van vluchtelingen en migranten nog altijd beïnvloedt. Dit evenement vond in de Senaat plaats op 8 december 2018.

 

Colloquia

Ruimtevaart

De Belgische Senaat zat de 20ste Europese ruimtevaartconferentie (EISC) op 15 en 16 oktober 2018 voor. Het werd duidelijk dat de groei van de ruimtevaartsector wetsaanpassingen vergt.

Wereldcongres van ereconsuls

Het Wereldcongres van ereconsuls vierde zijn 25-jarig bestaan op 5 oktober 2018 met een congres in de Senaat. Ereconsuls staan de formele diplomatie bij met allerlei opdrachten, tot zelfs de officiële vertegenwoordiging in een land. Wereldwijd zijn er ruim 20.000 ereconsuls. België telt er 300.

 

© Senaat.be - foto's © Kevin Oeyen
V.u.: Gert Van der biesen, secretaris-generaal van de Belgische Senaat

Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?