Nieuwsbrief Senaat nr. 17

24/10/2018 Inschrijving op nieuwsbrief

                 
   
       

website

FAQ

vergaderingen

contact

U krijgt met enkele dagen verschil de elektronische nieuwsbrief van de Senaat in drie delen.

In de eerste editie worden de Informatieverslagen aangehaald die de Senaat richt aan de verschillende wetgevende en uitvoerende niveaus in België. Daarbij aansluitend leest u over Europese en internationale aangelegenheden.

In de tweede editie krijgt u meer uitleg over de wetgeving en de resoluties die de Senaat heeft aangenomen. U krijgt ook een overzicht van de belangenconflicten waarvoor de Senaat een gemotiveerd advies heeft uitgebracht. Tenslotte volgt onze institutionele rubriek.

In de derde editie van de nieuwsbrief wordt geschetst welke burgeracties en colloquia in de Senaat hebben plaatsgevonden.

 

Mag een Belgische rechtbank een vonnis in het Engels uitspreken?

U krijgt het antwoord vanaf 13 november op www.senaat.be

 

Informatieverslagen

Maatregelen voor ondernemers en KMO's

Volgens de Senaat moet er per Gewest één aanspreekpunt komen voor ondernemingen. De overheid moet algemeen op maat van de onderneming tewerk gaan. De verificateurs moeten uitleggen hoe een onderneming steun kan genieten. Administratieve verplichtingen moeten zoveel mogelijk digitaal en kosteloos worden. Dankzij het only once-principe wordt informatie slechts één keer opgevraagd bij de onderneming. Daarna wordt ze gedeeld via gekruiste overheidsdatabanken.

Door de toepassing van het vertrouwensprincipe moet de onderneming enkel nog bij haar eerste aanvraag alle documenten en attesten indienen. De subsidieverstrekkende diensten gaan bovendien na welke maatregelen automatisch kunnen worden toegekend.

E-governement moet de norm worden in de communicatie tussen overheid en onderneming. De blockchain-technologie moet worden uitgetest want ze maakt administratieve vereenvoudiging mogelijk. Met blockchain (blok-keten) kan iedereen de hele keten controleren.

De commissie Transversale aangelegenheden – Gewestbevoegdheden bereidde het informatieverslag voor. De Senaat nam het informatieverslag aan.

Hormoonverstorende stoffen

Hormoonverstorende stoffen bootsen de natuurlijke hormonen in ons lichaam na of grijpen in op hun werking. Ze zijn massaal in consumptieproducten aanwezig en liggen wellicht aan de basis van heel wat ziekten en stoornissen.

De 72 aanbevelingen van het informatieverslag richten zich zowel op sensibilisering en preventie als op eliminatie van de hormoon-ontregelaars in producten waarmee extra kwetsbare groepen in contact komen (zwangere vrouwen, kinderen tot 3 jaar en adolescenten).

Preventie en eliminatie vragen een inclusieve en gecoördineerde aanpak over alle beleidsniveaus heen: een nationaal actieplan, de oprichting van het Instituut voor de toekomst en meer wetenschappelijk onderzoek.

De Senaatscommissie Institutionele aangelegenheden bereidde het informatieverslag voor. De Senaat nam het informatieverslag aan op 23 maart 2018.

Kunstroof

Illegale kunsthandel dient om geld wit te wassen of illegale opbrengsten te genereren. Plundering en diefstal vormen bovendien een bedreiging voor de cultuur van de mensheid.

Kunstroof en bescherming van cultuurgoederen zijn transversale materie. De relevante internationale verdragen zijn gemengde verdragen en moeten dus zowel door het federale niveau als door de deelstaten worden geratificeerd. Ook voor de musea en de wetenschappelijk-culturele instellingen zijn diverse bevoegdheidsniveaus in het geding. Daarnaast zijn opsporing en bestraffing van kunstroof en van illegale handel van cultuurgoederen federale bevoegdheden, maar valt cultureel erfgoed onder de bevoegdheid van de deelstaten.

De commissie Transversale aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden bereidde het informatieverslag voor. De Senaat nam het informatieverslag aan op 15 juni 2018.

U kan een gedrukt informatieverslag aanvragen op [email protected] met vermelding van uw naam en postadres

Luchtkwaliteit

Ondanks de vooruitgang van het beleid blijft luchtverontreiniging de belangrijkste factor voor vermijdbare ziekten en voortijdige sterfte, vooral bij kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen. Fijnstof is de belangrijkste boosdoener.

De afstemming van het beleid tussen de verschillende overheden kan beter. Er ontbreekt bij voorbeeld een samenwerkingsakkoord voor de vergroening van autofiscaliteit voor leasingwagens.

De Senaat bracht de wetenschappelijke gegevens, kennis en aangetoonde problemen in kaart en trok daaruit beleidsaanbevelingen. Daarbij ligt de focus op aspecten die rechtstreeks onze gezondheid raken zoals fijnstof en stikstofoxide en op het aandeel van de huishoudens en het verkeer hierin.

De commissie Transversale aangelegenheden - Gewestbevoegdheden bereidde het informatieverslag voor. De Senaat nam het informatieverslag aan op 13 juli 2018.

U kan een gedrukt informatieverslag aanvragen op [email protected] met vermelding van uw naam en postadres

Slimme samenleving

Het gebruik van slimme apparaten, artificiële intelligentie en technologieën dringt door in elk aspect van ons dagelijkse leven. In onze ‘smart cities’ staan we minder lang voor de intelligent geworden verkeerslichten.

Speelgoed, huishoudapparatuur, energiemeters, boordcomputers in auto's, seksspeeltjes, wearables en implantaten, maar ook slimme processen in de gezondheidszorg, in onderwijs, arbeid en economie staan in toenemende mate met elkaar in verbinding. De robotisering, het ‘internet of things’, ‘big data’ en artificiële intelligentie veranderen grondig onze manier om te leven.

In dit informatieverslag wordt onderzocht hoe de federale Staat en de deelstaten kunnen samenwerken om het beleid inzake de slimme samenleving te optimaliseren.

De commissie Institutionele aangelegenheden bereidt het informatieverslag voor.

 

Europa en de wereld

Het Federaal adviescomité voor Europese aangelegenheden werd opgericht om de deelname van de nationale parlementen aan de besluitvorming van de Europese Unie te versterken.

Senatoren nemen deel aan de internationale parlementaire assemblees van de Raad van Europa, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de Unie voor de Middellandse Zee en de InterParlementaire Unie.

Tenslotte zijn er in het kader van de parlementaire diplomatie veel bilaterale contacten met parlementsleden en politici over de hele wereld.

Nationale parlementen werken aan Europese Unie

De voorzitters van COSAC behandelden op 9 juli 2018 in Wenen thema's als veiligheid, de strijd tegen illegale migratie, Brexit en de toekomst van de Europese Unie (E.U.). COSAC is de conferentie van de parlementaire organen gespecialiseerd in E.U.-aangelegenheden van de nationale parlementen van de E.U. en van het Europees Parlement.

Europees mededingingsbeleid

Eurocommissaris Margrethe Vestager antwoordde op 26 januari 2018 in het Federaal adviescomité voor Europese aangelegenheden op vragen over de fiscale behandeling van Antwerpse diamantairs, ARCO, concurrentievervalsing door multinationals, overheidshulp aan luchthavens, terugbetaling van overheidshulp, hoogte van boetes voor multinationals. Vestager steunde de lidstaten die daadkrachtiger willen optreden tegen fiscale fraude en die werken aan de harmonisering van hun belastingstelsels.

Interparlementaire controlegroep op Europol

De samenwerking met de Westelijke Balkan, de Europese gegevensbescherming, cybersecurity en de strijd tegen terrorisme en de georganiseerde misdaad kwamen aan bod op de Joint Parliamentary Scrutiny Group van 18 en 19 maart 2018.

Debriefing na afloop van de Europese top van 22 en 23 maart 2018

Premier Charles Michel antwoordde op 27 maart 2018 in het Federaal adviescomité voor Europese aangelegenheden op vragen over de Europese top: de relaties met Rusland en Turkije, de economische sancties van de Verenigde Staten op de invoer van staal en aluminium, de belasting op online ondernemingen die in verschillende Europese landen actief zijn, de Mercosur-onderhandelingen en de Brexit.

Bilaterale contacten

De Senaat ontving het bezoek van de parlementsvoorzitters en delegaties uit Vietnam, Litouwen, Nieuw-Zeeland, Oman, Tsjaad, Saoedi-Arabië, Qatar, Mexico, Palestina en Australië.

Werkbezoek van stagiairs-diplomaten

De stagiairs-diplomaten kwamen op 19 december 2017 in het federaal parlement in aanraking met parlementaire diplomatie en interparlementaire samenwerking.

 

© Senaat.be - foto's © Kevin Oeyen

Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?