Institutioneel nieuws

15/2/2017

Gewestbelasting op bijgebouwen federaal parlement mag blijven

In zijn arrest 165/2016 van 22 december 2016 sprak het Grondwettelijk Hof zich uit over de vraag of de vrijstelling van de gewestbelasting, die enkel geldt voor gebouwen waar regelmatig plenumvergaderingen plaatsvinden, maar niet voor andere gebouwen van het federaal parlement zoals de bibliotheek of de Quaestuurdiensten, in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en het beginsel van niet-discriminatie (artikelen 10 en 11 van de Grondwet). Het Hof oordeelde dat de beperking van deze vrijstelling geen schending inhoudt van deze principes.

Decreet Waals Gewest mag geen gemeenschapsaangelegenheden bevatten

De Raad van State heeft onlangs herhaald dat een decreet van het Waals Gewest geen aangelegenheden mag regelen waarvoor de gemeenschappen bevoegd zijn. Het Waals Gewest oefent immers in het Franstalige landsgedeelte sommige bevoegdheden uit van de Franse Gemeenschap, met toepassing van artikel 138 van de Grondwet. Deze moeten dus worden ondergebracht in een apart decreet. Daarmee bevestigt de Raad van State zijn eerdere adviespraktijk.

Zo komt het dat in de tweede editie van het Belgisch Staatsblad van 31 januari 2017 het 'Decreet van 19 januari 2017 houdende wijziging van Boek I en Boek II van het Milieuwetboek' werd bekendgemaakt, terwijl de eerste editie van het Staatsblad van diezelfde dag het 'Decreet van 19 januari 2017 tot wijziging van Boek II van het Milieuwetboek, dat het Waterwetboek inhoudt, wat betreft het Fonds social de l'eau krachtens artikel 138 van de Grondwet' bevat. Dit laatste decreet regelt enkel een gemeenschapsaangelegenheid.

Klimaatverdrag Parijs goedgekeurd

In de Kamer van volksvertegenwoordigers werd het wetsontwerp dat instemming betuigt met de Overeenkomst van Parijs inzake de klimaatverandering van 12 december 2015 goedgekeurd. De Werkgroep "gemengde verdragen", een raadgevend orgaan bij de Interministeriële Conferentie voor Buitenlands Beleid, heeft erkend dat het hier om een 'gemengd verdrag' gaat dat onder de bevoegdheid van de federale Staat en de gewesten valt. Dit betekent dat niet enkel de federale overheid, maar ook de gewesten hun instemming moeten betuigen met het Klimaatverdrag. In zijn advies wees de Raad van State er echter op dat ook de gemeenschappen het verdrag moeten goedkeuren, vermits het Klimaatverdrag ook bepalingen bevat inzake onderwijs, onderzoek en ontwikkeling.